Stichting FuDaRe International
Foundation for Fundamental Dactylogical Reading
Voorzitter Imre Somogyi
Le Tronchet
71190 Mesvres
France
Tel.: +33 385 548516
E-mail: fudareinternational@gmail.com

 

 

 Actualiteit
 Babyteentjes lezen
 Boeken
 Contact
 Computerprogramma
 Docenten
 Downloads
 Erkende tenenlezers
 Fotogalerij
 Gastenboek
 Grondleggers
 Lees je eigen tenen
 Links
 Nieuwsbrieven
 Opleidingen
 Publiciteit
 Tenen lezen in buitenland
 Stichting FuDaRe Nederland
 Uitgeverij
 Wat is tenen lezen
 Wat kun je ermee 

Over de grondleggers

IMRE EN MARGRIET  SOMOGYI

Imre en Margriet Somogyi ontwikkelden samen het Tenenlezen vanuit hun achtergrond als polariteitstherapeut en polariteitsdocent.

Doordat Margriet een druk beroepsleven had hield zij zich aanvankelijk naar buiten toe op de achtergrond. Het naar buiten brengen van de ontdekking van de relatie tussen de stand en de vorm van tenen en karakters liet zij aan Imre over.

Imre voelde zich in een meer extraverte rol goed thuis. Hij is de auteur van drie boeken over Tenenlezen. Voor zijn prépensioen was hij mediatrainer en journalist/producer bij de omroep. Tenenlezen is inmiddels van neven- tot hoofdactiviteit uitgegroeid.

Regelmatig geven Imre en Margriet Somogyi
lezingen en cursussen Tenenlezen buiten het Nederlandse taalgebied. Onder auspiciën van de Stichting Fudare Internationaal leiden de grondleggers docenten Tenenlezen op.

 

 Levensbeschrijving Margriet SOMOGYI-BREEUWER

Margriet zag in Wormerveer op 14 januari 1945 het levenslicht. Zij groeide op op Texel waar zij een voorliefde voor muziek en gymnastiek ontwikkelde. Op zeventienjarige leeftijd verliet Margriet haar eiland en genoot zij een kappersopleiding in Rotterdam. Ze behaalde haar kappersdiploma maar werkte hoogstens twee weken in de praktijk. Zij verkoos een baan bij het Texelse VVV en werd later medisch secretaresse van de Commissie Bottumoren aan het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Later werd zij door avondstudie docente handvaardigheid. De voorliefde voor koken erfde ze van haar vader. Haar culinaire hobby en haar talent voor vormgeving zette zij om in een nieuwe beroepskeuze: Culinair styliste en foto-kok.

Margriet Somogyi werkte onder haar meisjesnaam Margriet Breeuwer onder andere voor Libelle, Tip Culinair en Knorr.

Na het ruim twaalf jaar uitoefenen van dit beroep verzette Margriet nog een keer de bakens en werd succesvol glazenier met als specialisatie het restaureren van glas in lood ramen.

Ondertussen ondersteunde Margriet haar man Imre Somogyi op de achtergrond bij het ontwikkelen en promoten van Tenen Lezen. Samen met hem geeft ze de laatste jaren workshops in binnen en buitenland.

Haar nog niet ontplooide artistieke talenten ontwikkelde Margriet door zich in computertechniek en computervormgeving te verdiepen. Daardoor was ze in staat om de illustraties te maken voor het derde boekje over tenen lezen: Babyteentjes lezen.  

Levensbeschrijving Imre SOMOGYI

Imre Somogyi werd op 23 mei 1943 geboren in Amsterdam uit een Nederlandse moeder en een Hongaarse vader.

In 1944 verhuisde het gezin Somogyi naar België, waar Imre van zijn vijfde tot en met zijn zesde jaar een Franse school bezocht in Heide bij Kalmthout, (20 km van Antwerpen).

De lagere school doorliep hij verder Vlaamstalig in Antwerpen. Daarna bezocht hij een jaar het gymnasium in Berchem bij Antwerpen. Na het overlijden van vader verhuisden moeder en Imre Somogyi naar Nederland. Zijn middelbare opleiding genoot hij in Baarn, 's Hertogenbosch en Deventer.

Op achttienjarige leeftijd brak Imre een opleiding aan de kweekschool af en trad in dienst bij de verbindingstroepen van de koninklijke landmacht. Daar combineerde hij een administratieve functie met het leiden van een dans- en show-orkest dat regelmatige militaire feesten opluisterde. Tegelijkertijd studeerde hij schriftelijk Engels en volgde een cursus journalistiek van de paters in Culemborg. (Toen de enige degelijke en gerespecteerde journalistieke opleiding).

Na zijn diensttijd werd hij in 24 februari 1964 bij de Nederlandse Radio Unie aangenomen als administratief medewerker. In 1965 werd Somogyi overgeplaatst naar de afdeling algemene zaken van de muziekafdeling van de NOS waar hij o.a. secretaris werd van de jaarlijkse Internationale Dirigentencursus. Het begeleiden van rond dertig jonge aankomende dirigenten behoorde onder meer 6 jaar lang tot zijn taak.

Later werd Imre Somogyi ingelijfd bij de afdeling Buitenlandse Betrekkingen Radio waar hij verantwoordelijk was voor het aanvragen van internationale verbindingen door Nederlandse zendgemachtigden, het voorbereiden van buitenlandse reizen voor Nederlandse verslaggevers en het opvangen en begeleiden van buitenlandse verslaggevers en producers die een programma of een programmaonderdeel in Nederland maakten. Somogyi trad voor deze laatste categorie op als lokaal producer en fungeerde veelal ook als technicus. Door de honderden contacten met buitenlandse radiomakers deed hij unieke ervaring op en werkte mee in allerlei verschillende omroepculturen.

Naast zijn vaste werkzaamheden bij de afdeling buitenlandse betrekkingen van de NOS snabbelde Imre Somogyi veelvuldig.

Hij werkte mee aan de eerste parlementaire rubriek van de NOS onder redactie van Maarten Nederhorst, hij maakte talloze opnamen voor spraakmakende documentaires van Bob Uschi, hij werkte als freelance bureauredacteur bij AVRO's radiojournaal, was producer / regisseur van AVRO' s wekelijkse sportrevue en was redacteur van KRO's Goal en de NCRV Sportshow. Hij was de bedenker van het eerste "telefoonprogramma" op de Nederlandse radio "Komt U Maar", dat hij afwisselend produceerde, presenteerde en regisseerde.

Later stond hij als freelance producer aan de wieg van het VARA-radioprogramma "In de Rooie Haan."

In november 1975 werd Somogyi gevraagd in dienst te treden van de NCRV als bureauredacteur van Hier & Nu radio. Tot 1992 heeft Imre Somogyi vele programmatische en creatieve taken bij de NCRV vervuld. Hij manifesteerde zich o.a. als verslaggever, redacteur, producer en regisseur van gevarieerde radioprogramma's maar vooral als "motor" van speciale projecten. Tijdens de Firato in 1990 was hij verantwoordelijk voor de invulling van het radiogedeelte van KRO, NCRV, NOS en VARA. Hij leidde met hulp van collega's 20 geselecteerde jongeren op die tijdens de Firato RADIO DATA (een muziek en nieuwszender) op eigen kracht met groot succes in de lucht brachten.

Hij fungeerde als opleider en vraagbaak voor de nieuwelingen in het radiovak, gaf cursussen in interviewtechniek voor het bedrijfsleven.

Imre was "de motor" voor programma's als Dagje Stappen , een twaalf uur continue-programma, waaraan geselecteerde luisteraars actief deelnamen en waarin veel te beleven viel. De programma's werden gemaakt in diverse Nederlandse provincies maar kwamen o.a. ook uit Lambarene, uit Finland, vanaf Aruba (met technisch buitengewoon ingewikkeld te realiseren live onderwaterreportages).

Hij was ook verantwoordelijk voor een satirisch radioprogramma De Lopende Band waar hij niet alleen teksten voor maakte. De muziek in dat programma werd door hem gecomponeerd en zelf op synthesizers vertolkt.

Tot oktober 1992 was hij eindredacteur van een wekelijks populair wetenschappelijk radioprogramma.

Wat televisie betreft maakte hij een reportage voor Hier en Nu TV over het Belgische nationaal-socialisme en werkte incidenteel mee aan gevarieerde programma's als Showroom.

Hij was drie jaar innovatief producer bij de NCRV Televisie waar hij nieuwe technieken voor het maken van televisieprogramma's ontwierp en introduceerde. Hij zat in commissies en werkgroepen voor nieuwe media en nieuw mediabeleid. Hij is één van de ontwerpers van de eerste digitale gids (eerst per modem- en later via internet opvraagbaar), bedenker van talloze televisieprogramma's en onderdelen daarvan.

Activiteiten die Imre Somogyi er buiten de omroep op nahield:
- 12 jaar voorzitterschap van de ziekenomroep ROVOZ in Hilversum
- oprichter van het overkoepelend orgaan voor huisomroepen in Nederland de vereniging ZON
- studie homeopathie, heilpraxis , (in Duitsland) en polariteittherapie
- docent polariteittherapie
- oprichter en voorzitter van de PressLine Stichting (ter verspreiding van informatie en cultuur) die
   abonneetelevisieprogramma's verzorgt via de restcapaciteit van de zenders van Nederland l, 2 en 3.
- heeft op incidentele basis gedoceerd aan de academie voor journalistiek (toen nog Kampen)
- componist en vertolker van tunes
- ontdekker van de mogelijkheid tot karakterbepaling door analysering van de stand en vorm van tenen
- auteur van het boek TENEN LEZEN
- columnist van een tijdschrift voor de voetverzorgers
- adviseur op het gebied van PR voor de stichting Cara C' Air
- was freelancerdocent aan de Media Academie in Hilversum
- is mediatrainer voor het bedrijfsleven.

Naar internationale websites